Junior Chamber International

Història de la Jove Cambra Internacional

L’embrió de la Jove Cambra Internacional (JCI), l’Associació Cívica i Progressista de Joves (YMPCA), es va constituir el 13 d’octubre de 1915.

YMPCA va créixer fins a tenir 750 membres en menys de cinc mesos. El 1916 va canviar de nom, i va convertir-se en la “Junior Ciutadans” o “Ciutadans Juniors”, col·loquialment “JCS” o “Jaycees”. Es va demanar que s’adoptés el nom de “Cambra de Commerce” com a genèric, cosa que es va fer malgrat les objeccions.

Després de la Primera Guerra Mundial, l’organització entrà en contacte amb grups similars dels Estats Units. Un fullet que descriu el “St. Louis Pla” va ser enviat en resposta a les preguntes sobre el grup que van fer les altres organitzacions. Quan el procediment obert a Sant Louis el 21 de gener de 1920 va finalitzar amb 30 ciutats representades, uns Estatuts provisionals van ser aprovats fins a una convenció que es va celebrar el juny d’aquell any. Juntament amb aquests Estatuts, es va aprovar l’elecció de la Mesa, i va néixer també el Consell Nacional de la Cambra. Henry Giessenbier va guanyar l’elecció com a president provisional de la Junior Chamber of Commerce dels EUA (USJCC) per aclamació, i es van sumar altres membres de la Mesa de Sant Louis, El Paso, Dallas, Texas, Terre Haute, Indiana, Springfield, Massachusetts.

La “Junior Cambra de Comerç dels EUA” es va establir amb 29 grups de tot el país. El 14 de maig de 1925 es va formar la Lincoln Cambra. Va ser la primera Cambra fora dels Estats Units. Un grup de Birmingham es va formar el 1927, seguida el mateix any per un grup de Sheffield i Nottingham a principis de 1928.

Els treballadors de la Cambra dels EUA van visitar la Cambra Anglaterra el 1928, quan ja ni havia onze de locals en funcionament allà. El 1929, Douglas Jelley, President de Northampton Jaycees (JCI) va visitar els Estats Units per primera vegada, que va ser seguida per una visita d’una delegació de tres membres de Sheffield dirigida pel GT Ibberson a la convenció anual dels EUA a la Cambra a Brooklyn l’any 1930.

El primer intent formal per formar una organització internacional es va produir a Los Angeles durant els Jocs Olímpics. Aquell any un Comitè Executiu Internacional va ser creat. Tanmateix la Cambra d’EUA no estava segura de si es tractava d’una organització o una de les seves pròpies comissions. La Cambra d’EUA, a la seva història oficial no registra que el grup es va convertir en quelcom més que en una agrupació solta i esporàdica dels grups semblants que hi havia a països com els EUA, Canadà, Anglaterra, Mèxic, Nova Zelanda, Austràlia i Colòmbia. El 1936, a la conferència de Liverpool representants de diversos països van anar decidits a formar una Cambra Internacional, però això sembla no estar oficialment contemplat en el moment de determinar quan neix realment la JCI Internacional.

El 1940, es va aprovar una resolució per la JCI EUA on es creava un programa per promoure els interessos mutus entre els països d’Amèrica Central i del Sud. Això va conduir a la creació d’organitzacions de la JCI a la Ciutat de Mèxic, Ciutat de Guatemala, El Salvador, Hondures, Nicaragua, Costa Rica, i Ciutat de Panamà el 1943.

Una reunió va tenir lloc a la Ciutat de Mèxic el desembre de 1944 que es coneixerà com un Inter-Americà, reunió en la que els representants dels EUA i set països d’Amèrica Llatina va assistir i va ser en aquesta reunió que la decisió de formar la Jove Cambra Internacional (JCI) va ser presa . Es va resoldre celebrar una nova reunió a la ciutat de Panamà el 1946.

El 1944, la primera conferència internacional es va celebrar a la Ciutat de Mèxic. Raúl García i Vidal de JCI Mèxic va ser elegit el primer President. Els països que inicialment van formar JCI Internacional van ser Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Hondures, Mèxic, Nicaragua, Panamà i els Estats Units d’Amèrica.

El Primer Congrés Mundial de la JCI

La Junior Chamber International seria realment formal en el Primer Congrés Mundial a Panamà a finals de febrer de 1946. A ella hi van assistir 44 delegats de 16 països diferents. Presidit per Erasme Chambonnet de Panamà, ja que el President de la JCI, Raúl García Vidal, estava malalt i no va poder assistir a la reunió, els delegats van aprovar uns Estatuts temporals i van establir una llista útil de totes les resolucions que calia aprovar. Erasmo Chambonnet, de Panamà, va ser escollit el segon President de la JCI en aquest Congrés, i Austràlia i Canadà van ser oficialment afiliades.

El 1948, el nom JCI va ser adoptat oficialment en el IV Congrés Mundial fet a Rio de Janeiro, i el 1952 es va establir una seu mundial de la JCI a Florida. El 2002, després de més de 30 anys al Coral Gables de Florida, la seu de la JCI Internacional es va traslladar a Chesterfield, Missouri.

El llarg dels anys, l’Organització s’ha desenvolupat i malgrat que es coneix com “Cambra”, “Cambra de Comerç” o “Jaycees Internacional”, i les seves múltiples traduccions a diversos idiomes, des de 2004, però, totes les organitzacions nacionals i locals arreu de tot el món estan incorporant oficialment “JCI” en els seus noms.

La Jove Cambra Internacional (JCI) és una organització no governamental amb participació activa en el sistema de les Nacions Unides i diverses agències de l’ONU com la Secretaria de l’ONU i el Consell Econòmic i Social de l’ONU (ECOSOC). La JCI té també acords de cooperació amb la Cambra Internacional de Comerç (CIC), l’Associació Internacional d’Estudiants d’Economia i Administració (AIESEC), l’organització Panamericana de la Salut (OPS), l’Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura (UNESCO), el Comitè d´ONG d´UNICEF, el Departament d’Informacions Públiques de l’ONU i la Conferència de les Nacions Unides sobre Comerç i Desenvolupament (UNCTAD).

El propòsit de la JCI, inspirat en la Declaració de Principis és:

  • Contribuir a la millora de la comunitat mundial proporcionant a les persones joves l’oportunitat de desenvolupar  la capacitat de lideratge, la responsabilitat social, l’esperit empresarial i la companyonia necessaris per crear canvis positius.

L’organització fonamenta les seves activitats en la premissa que al forjar el caràcter i la personalitat dels ciutadans s’aconsegueixen comunitats millor desenvolupades i, a la llarga, un món més pacífic.

La major part de les institucions pedagògiques donen més importància als exàmens i als títols acadèmics que al desenvolupament de la personalitat. Però es diu, i amb raó, que el propòsit de l’educació és preparar a la persona per la vida, i no simplement per realitzar un treball.

La JCI és un instrument posat a l’abast de la capacitat i la iniciativa dels seus membres per tal de potenciar les habilitats directives, l’assumpció de responsabilitats, el compromís social i l’esperit emprenedor dels mateixos mitjançant el desenvolupament de projectes per la comunitat/societat.

Les oportunitats que ofereix la Jove Cambra es classifiquen en quatre camps: Individual, comunitari, internacional i professional. En cada camp o àrea es porten a terme diferents projectes que ofereixen als membres les oportunitats per aconseguir la seva formació personal.

Emprenedors en Acció…

El lema “Emprenedors en Acció” representa la determinació i la valentia dels membres de la Jove Cambra per crear i utilitzar oportunitats per aconseguir canvis positius, per trencar barreres i explorar nous horitzons. Són pioners en els negocis i en la vida diària, són lluitadors que redefineixen de forma radical els límits i la forma d’aconseguir-los i superar-los.

Es va escollir la frase “Emprenedors en Acció” com la consigna o lema corporatiu de la JCI per promoure l’organització descrivint els nostres membres. La paraula “emprenedors” té una amplia gamma de significats positius. En primer lloc, denota a una persona que empren o organitza un negoci. També pot ser algú que comet accions audaces a favor de la comunitat. És una persona innovadora, d’avantguarda, creativa i dinàmica, que té idees noves i originals i està preparada per arriscar-se per posar-les en pràctica. Es va escollir “en Acció” per indicar que els nostres membres són actius i proactius, que treballen afanyosament per aconseguir canvis positius. Sigui quin sigui el seu camp de treball (desenvolupament, capacitació, medi ambient, la pau, l’internacionalista), els nostres membres ajuden a millorar les seves comunitats, els seus països i el seu món.

Un món d’oportunitats…

De la Jove Cambra s’ha dit que és l’organització de les oportunitats perque són tantes i tan variades que faria falta tota una vida per aprofitar-les. La majoria dels membres escullen les oportunitats que s’adapten a les seves respectives necessitats i els ajuden a superar-se.

Les oportunitats que ofereix l’organització es classifiquen en individuals, comercials, comunitàries i internacionals. En cada camp es duen a terme diferents projectes que ofereixen als membres oportunitats d’assolir el seu desenvolupament total.

La Jove Cambra ofereix a més altres oportunitats que no estan limitades a cap camp específic com, per exemple: intercanvi Dídac, activitats socials, valuosos contactes de negocis, el tracte amb persones d’antecedents diversos.

A través de la participació activa en l’administració del capítol, els membres també desenvolupen l’habilitat administrativa al treballar en projectes de recaptació de fons, de concertar i organitzar reunions, de preparar àlbums per a premis, de reclutar i orientar a nous membres, de publicar circulars i comunicats de premsa, de treballar amb els mitjans de comunicació, etc. L’adquisició d’habilitats com les de formular i aplicar un pressupost i administrar la feina dels altres no només ofereixen una nova perspectiva als membres sinó que amplien considerablement les seves possibilitats personals i professionals.

L’activitat de la Jove Cambra es recolza en el principi de l’aprenentatge pràctic. Els programes que s’organitzen constitueixen la realitat operativa de l’entitat. Sorgeixen de la pròpia iniciativa de cada membre i són l’instrumenta per assolir l’objectiu de l’associació.

L’afiliació a la Jove Cambra brinda reptes que fan la vida més valuosa, significativa i agradable. Molt depèn de la disposició dels membres en buscar i aprofitar aquestes oportunitats. La Jove Cambra és una organització que aplica el principi de l’aprenentatge pràctic. L’idea és buscar no el que l’organització pot fer per un sinó el que un pot fer a través de l’organització.

Entre els membres de la Jove Cambra es troben joves empresaris i professionals de tots tipus. L’experiència empresarial que desenvolupen en l’organització els proveeix de les eines que necessiten per aconseguir canvis i millorar el món. Són ser visionaris, arriscats i originals que converteixen grans somnis en grans realitats. Amb enteresa i determinació, assoleixen nous límits en la seva lluita constant per aconseguir més i destacar en les seves empreses, en les seves comunitats i en les vides que ajuden a transformar.

La Jove Cambra ofereix oportunitats en vàries àrees d’actuació:

  • Individu: oportunitats de superació personal, mitjançant els cursos de formació que ens ajuden a millorar en habilitats personals i directives
  • Comunitat: oportunitats de treballar en projectes i programes en benefici de la nostra comunitat.
  • Internacional: oportunitats de viure experiències amb persones de diferents països i cultures de tot el món, creant lligams que traspassen fronteres.
  • Professional: oportunitats de fer contactes d’interès comercial, donar a conèixer el teu negoci i tenir accés a oportunitats laborals

Formació a través de l’acció…

… l’acció en benefici de la comunitat.